scroll

(her)ontdek je talent via 6 verrassende vragen!

Krijg jij vaak complimenten over dingen die je weinig moeite kosten? Grote kans dat dit jouw talent (kernkwaliteit) is. Of krijg je vaak verwijten over bepaald gedrag? Ontdek dan welk talent hieronder schuilgaat.

Ik geloof erin dat werken en leven vanuit je talenten en kwaliteiten energie en voldoening geeft en richting geeft aan de zoektocht naar werk (of een leven) dat bij je past.

Wat is het verschil tussen een talent (kernkwaliteit) en een vaardigheid?

Dat wat je van nature bezit zijn je talenten (kernkwaliteiten). Ze zitten in je genen (kern) en zijn in aanleg aanwezig. Die hoef je deze eigenlijk alleen maar te ontwikkelen. Het gaat als vanzelf. Voor vaardigheden moet meer je best doen. Vaardigheden zijn meestal specifieke activiteiten die je kunt aanleren. Je hebt ze nodig om te functioneren of een beroep uit te oefenen. Er is een duidelijke samenhang tussen jouw talenten (kernkwaliteiten) en het gemak waarmee je een vaardigheid aanleert. Als je talent ‘tactvol’ is, dan maakt dat het bijvoorbeeld makkelijker om de vaardigheid onderhandelen aan te leren.

Ontdek of herontdek jouw talent!

Onderstaande zes vragen helpen je jouw unieke talenten te (her) ontdekken.

  1. Waarover krijg je complimentjes? Wat bewonderen mensen in jou?
  2. Wat vond je als kind leuk? En dan gaat het niet om wat je vroeger wilde worden. Het gaat juist ook om de kleine dingen. Wat deed je graag?
  3. Ga al je banen langs in gedachten, ook vrijwilligerswerk. Welke werkzaamheden vond je telkens weer leuk om te doen? Wat is de rode draad?
  4. Denk terug aan de momenten waarop jij succesvol was, waarin jij het beste van jezelf hebt laten zien. Wat precies maakt dat jij succesvol was? Welke kwaliteiten heb jij toen ingezet?
  5. Waar erger jij je aan?
    Als jij je ergert, dan betekent dit vaak dat iets of iemand in je omgeving niet voldoet aan jouw behoeften en aan wat voor jou belangrijk is. Meestal zit hier een kernkwaliteit achter.
  6. Wat verwijten mensen jou? Wat vinden mensen een slechte eigenschap van jou?
    Daniel Offman zegt hierover: ‘Er zijn geen slechte eigenschappen alleen maar te veel van het goede. Rondom onze kwaliteiten zitten belangrijke waarden, overtuigingen en behoeften. Als hier niet aan voldaan wordt, dan voelt dat niet goed. Je gaat je eigen kwaliteit dan overdrijven. Je gaat dan extra je best doen om deze behoefte wel te vervullen en schiet dan door in je valkuil.

En al meer zicht gekregen op jouw talenten? Wil je een keer sparren? Ik ga graag samen met jou op onderzoek uit!